Francozinja Celine Boutier je na zadnji zelenici zadela pat za birdie in imela udarec manj kot Škotinja Kylie Henry. Boutier je tretjič dvignila pokal za zmagovalko na turnirju evropske serije, še posebej pomemben je bil zadnji v Bordeaxu na domačih tleh. Po zmagi je dejala: »Ja, lahko bi tudi bolje igrala ob koncu, ampak je bil prav poseben teden zame. Vsi člani družine so me spremljali tu na igrišču Gold Du Medoc, moj brat pa se je izvrstno odrezal ko kadi. Počaščena sem, da sem z njim delila srečo in končni uspeh.« Francoska golfistka je rojena v Franciji tajskema staršema in ima sestro dvojčico, ki golfa ne igra ter mlajšega brata. 10. novembra bo praznovala 28 let.

To je bil 19. turnir v letošnji sezoni, kjer sta dobro nastopili tudi Pia Babnik, ki je končala na 27. mestu ter Katja Pogačar, ki je bila 51. Francoski uspeh sta pred domačimi gledalci dopolnili Bouchard in Meyssonnier, ki sta si tretje mesto razdelili z  Argentinko Simmermacher.

Celine Boutier prihaja iz kraja Clamart, južno od Pariza, in je bila uspešna študentka univerze Duke, kjer je študij končala tri leta pred Ano Belac. Boutier je obetala že v času amaterskega statusa, saj je bila 2015 najvišje uvrščena igralka na lestvici WAGR. V letu 2017 je zmagala na dveh turnirjih serije Symetra, leta 2018 je igrala 25 turnirjev LPGA in 16x opravila z rezom. Leta 2019 je zmagala na dosedaj edinem turnirju LPGA v Avstraliji.

Celine Boutier je trenutno 65. igralka sveta in najboljša Francozinja, a njena pot se je začela leta 2012 in to v Sloveniji. Uradno evropsko amatersko prvenstvo je bilo na igrišču Cubo, močna francoska izbrana vrsta pa je tudi takrat ostalim prepustila le drobtinice. Celine Boutier je postala evropska prvakinja z -16, drugouvrščena rojakinja Shannon Aubert je imel šest udarcev več, toliko kot visokorasla Avstrijka Marina Stütz. Sophia Popov, ki je 32. igralka sveta in lanska zmagovalka OP Velike Britanije, je bila deveta. Najboljša Slovenka je bila 2012 Katja Pogačar, ki je bila 24., mesto pred drugo najboljšo Finko Sanno Nuutinen. Poleg Katje je finalno rundo igrala tudi Nastja Banovec, ki je evropsko prvenstvo končala na dobrem 35. mestu. Ko smo prej omenili Nuutinen, naj zapišemo še, da je na prvenstvu nastopila tudi Matilda Castren, ki je bila na EP 2012šele 75., danes pa je najboljša finska igralka, na svetovni lestvici pa uvrščena 45. mesto. Na prvenstvu pred devetimi leti so od Slovenk nastopile še Urša Orehek, ki ji je finale ušel za las ter Anja Kirn in Tajda Šarkanj.

Francosko slavje ob koncu evropskega prvenstva 2012 se je končalo v masažnem bazenu in če boste opazili je le ena oseba na fotografiji imela v roki telefon.


Sep 23, 2021