V Savdski Arabiji, točneje v kraju King Abdullah Economic City je bil v okviru evropske serije drugi turnir zapored in na njem je največji uspeh kariere izenačila 17 letna Pia Babnik. V kombinaciji ekipnega turnirja in posamičnega seštevka vseh 108 golfist z vseh koncev sveta, je Pia z vrhunskim rezultatom -16 prišla do druge karierne zmage, ki pa jo je dodatno ovrednotila z ekipnim tretjim mestom. Pia je prvo zmago dosegla letos junija v francoskem Evian les Bainsu (Jabra Ladies Open).

Turnir na igrišču Royal Greens je minil v precejšnji vročini (35 stopinj celzija) in relativno močnem vetru (25km/h), ki pa je čarobno dekle deloma zmedel le uvodno rundo, ki je Pii prinesel dva udarca pod parom in le začetno 28. mesto. Od tu naprej je Pia igrala skorajda brezhibno. V drugi rundi je z -7 dosegla tretji rezultat dneva in sledil je pošten skok po lestvici navzgor. Ob koncu drugega dne se je Pia znašla na osmem mestu, štiri udarce za vodilno Nemko Olivio Cowan, a med njima je bilo še šest igralk. Ko so zadnji dan najbolj uspešne tekmovalke začele z igranjem, je bila prva naloga ekipe Pie Babnik, kadija Robina Ellisa in očeta Aleša, ki je sicer večji del zadnje runde spremljal od daleč, da Pie ne bi motili z rezultati ostalih tekmovalk in potencialnimi možnostmi za preboj na vrh. Pia Babnik je pojasnila razmišljanje pred uvodnim udarcem s tija: »Pogovarjali smo se in dorekli, da bom igrala za ekipo in se ne ozirala na druge. Vse smo se potrudile in resnično smo se imele dobro. Igrala sem dobro, a nisem vedela, kaj točno to pomeni na lestvici v posamični razvrstitvi. Robina nisem spraševala, oči pa je bil le na zadnji luknji na tribuni. Vse do zadnjega pata, nisem vedela, kakšno je rezultatsko stanje.« Pia je na zadnji luknji imela dva udarca zaostanka za Nemko Cowan. Nemka, ki je igrala v skupini pred njo, je na zadnji luknji naredila napako in z drugim udarcem žogico poslala v vodo ter luknjo končala z dvojnim bugijem. Pio je ob koncu spremljala sreča, kar je sama večkrat omenila, da brez nje enostavno ne gre, saj je pri prvem udarcu žogico skorajda poslala v vodo. Ustavila se na črti, ki označuje rob igralne površine in mlada Ljubljančanka je bila s tremi udarci dober meter od luknje. Sledil je zadnji udarec na zelenici in žogica je zadela cilja, Pia pa je z birdijem postala zmagovalka posamičnega turnirja z nagradnim skladom 200.000$. To je njena druga zmaga v karieri in hkrati letošnji sezoni, s tem pa je postala prva Slovenka z dvojno turnirsko krono.

Foto: Tristan Jones/LET

Pia je po 22. mestu na turnirju pretekli teden na istem igrišču, največ časa namenila treningu igranja na zelenici, kar se ji je pošteno obrestovalo, saj je tokrat zadeval pate tudi s 15-ih metrov. Dodatno pojasnilo smo pustili mladi šampionki: »Bolje sem tokrat igrala tudi na čistini, bila osredotočena pri približevanju na zelenico in seveda, pati so padli noter. Zavedam se, da je potrebno delati in trenirati, ker je prostora za izboljšave še veliko. V golfu je tako, da pride tvoj teden, ko se vse uresniči, kajti na igro drugih nimam vpliva. Imela sem srečo na zadnji luknji in priložnost sem izkoristila. Ustreza mi tudi, da prevelikega odmeva s strani medijev do zadnje luknje ni bilo. Ko si dober te pač spremljajo. Sem pa po koncu turnirja naredila veliko intervjujev.«

Pia Babnik je z zadnjim udarcem zmagala in le to speljala 25 letni Oliviji Cowan iz Wormsa, približno 80 kilometrov južno od Frankfurta. Nemka tako ostaja še brez zmage v evropski seriji, ima pa tri zmage v podružnični seriji LET Acces, ki je pripravljalni nivo za LET. Zanimivo, da je nemška golfistka izgubila neposredni dvoboj prav s Pio, s katero si delita isto športno agencijo.

Pia Babnik je v  Savdski Arabiji igrala vrhunsko in njena igra je bila povsem primerljiva z najboljšimi na svetu. Z drugo zmago se je povzpela na drugo mesto letošnje lestvice evropske serije (Race To Costa Del Sol) in le še majhna teorija bi jo lahko spodnesla z mesta letošnje podprvakinje.

17 letnica v marsičem spominja na uspešne igre Luka Dončiča pri enakih letih, saj je bil trenutno eden največjih košarkarskih zvezdnikov na svetu, pri 18-ih najbolj koristen igralec v Evroligi. V Savdski Arabiji in tudi v Dubai je moč najti številne košarkarske artikle z Dončičevim znakom 77. In da ne bo pomote, Pia Babnik je zadnji rundi igrala dvakrat po -7.

V Savdski Arabiji je natopila tudi Katja Pogačar, ki ji je z odliko uspela le druga runda (-3), med tem ko sta jo prva in zadnja runda malce spodnesla in Katja je turnir končala na 91. mestu (+6).

V ekipnem delu turnirja se je navkljub močnemu pritisku ekipe Babnik, na koncu vendarle najbolje izšlo za lansko zmagovalko LET, Danko Emily Kristine Pedersen, ki je skupaj z Angležinjo Hannah Burke in Finko Kristo Bakker osvojila pokal za zmagovalce in največji denarni kos pogače. Vsaka od igralk je prejela 43.608€. Druga je bila ekipa Valižanke Lydie Hall, tretja pa ekipa Pie Babnik ob kateri sta igrali še Francozinja Camille Chevalier in Norvežanka Maiken Bing Paulsen. Pia Babnik je bila na turnirju v Savdski Arabiji prvič v karieri kapetanka ene od ekip, kar pred njo ni uspelo še nobeni Slovenki. Katja Pogačar je igrala v ekipi Norvežanke Marianne Skarpnord, ki je turnir končala z delitvijo 14. mesta med 36 ekipami.

Vrstni red posamezno (Aramco, Savdska Arabija):

1 Pia Babnik (SLO) – 16

2 Olivia Cowan (NEM) -15

3 Lydia Hall (VAL) – 13

3 Carlota Ciganda (ŠPA) -13

5 Georgia Hall (ANG) -12

91 Katja Pogačar (SLO) +6

Vrstni red ekipno:

1 Ekipa Pedersen -51

2 Ekipa Hall -51

3 Ekipa Babnik -50

14 Ekipa Skarpnord -39

Pia na zadnji luknji pri drugem udarcu (foto Tristan Jones/LET)

Ekipne zmagovalke: Burke, Pedersen in Bakker (foto: Tristan Jones/LET)

Katja Pogačar na 18. luknji (foto: Tristan Jones/LET)


Nov 12, 2021