Bi igrali na paru 14000?

Če vas ob misli na še posebej dolg in zahteven par 5 na priljubljenem lokalnem igrišču malce stisne pri srcu, pomislite še enkrat. Kako bi se potem šele počutili na udarjališču luknje s parom, ki znaša – prav ste prebrali, 14 000?


Adam Rolston je človek, ki v življenju nikoli ni ubiral bližnjic. Nekdanji profesionalni igralec ragbija pa je vselej visoko na lestvici svojih življenjskih ciljev postavljal pomoč tistim, ki jo najbolj potrebujejo. Zato je v dober namen že leta 2015 na kolesu obiskal vse afriške države in skupaj premagal več 26 000 kilometrov.

Na tisti maratonski poti je v Keniji s prijateljem Ronom Rutlandom, prav tako igralcem ragbija, začel razmišljati o novem športnem podvigu s katerim bi lahko učinkovito zbiral denar za fundacijo Laureus, ki pomaga otrokom širom sveta. Beseda je dala besedo in ker je Adam obenem tudi velik ljubitelj golfa, se je odločil, da bo njegov novi podvig golfsko obarvan.

Odločil se je, da bo odigral “najdaljšo luknjo na svetu”. Resnici na ljubo je bila ta malce improvizirana. Udarjališče se je nahajalo na na najbolj zahodni točki Mongolije, cilj pa je bila 18. luknja na edinem igrišču v tej prostrani deželi. Ekstremni igralec golfa je glede na razdaljo ocenil, da znaša par te nenavadne, 2011 kilometrov dolge luknje 14 000. Na poti je vlogo caddieja opravljal kar njegov prijatelj Ron. S seboj je vlekel več kot 100 kilogramov težak voziček na kateri je bila ob golski opremi seveda tudi hrana in vsa oprema, ki sta jo potrebovala sredi neskončnih mongolskih planjav. Zanimivo pa je, da je Adam uporabljal le pet palic. Les 3, železi 4 in 8, sand wedge in pater.

Potem, ko je Adam v Ulan Batorju potopil zadnji pat, je sprevidel, da se je pri oceni para verjetno malce uštel, saj je 80 dni trajajočo avanturo po brezpotjih te prostrane države zaključil z 20 093-imi udarci oziroma 6093-imi nad parom. Odločni gospod (rojen na Severnem Irskem) je torej uspešno izpeljal podvig, ki so ga na začetku mnogi pospremili z besedami: “To je noro! Ali nimaš pametnejšega dela v življenju?”

Po uspešno izpeljanem podvigu so kritiki utihnili. Še enkrat pa se je izkazalo, da lahko odločen posameznik dosega na prvi pogled nemogoče cilje.


Sep 18, 2017