Na severu Evrope, točneje na Švedskem igrišču Vasatorps, le streljaj od Helsingborga, je potekal že tradicionalni turnir mladink z vseh koncev Evrope, pod okriljem fundacije Annika. Po mnenju mnogih najboljša golfistka vseh časov Annika Sorenstam, že vse od leta 2012 organizira dekliški turnir, kamor povabi najboljše mladinke do 18 let iz praktično vseh evropskih držav. Med 78 mladinkami se je na letošnjem turnirju dobro odrezala tudi Barbara Car (Racman GK), ki je na Švedsko odpotovala s svojim trenerjem in očetom Matjažem. Uvodni dan je links igrišče Vasatorps, tudi s precej vetra, namreč igriše je blizu Severnega morja, delalo precej težav mladi Slovenki. Barbara je ob slabših devetih luknjah (44 udarcev), kasneje odigrala precej bolje drugih devet (39). Druga runda je bila boljša in kot je dejal oče Matjaž, si je Barbara priigrala sedem priložnosti za birdie, a žal nobena žogica ni predčasno končala v luknji. Z rezultatom +4 je bila Barbara po dveh rundah na T45.

Zadnji dan je letošnji državni prvakinji v seštevni igri in nedavni zmagovalki odprtega prvenstva Slovenije uspelo odgovoriti na oba prejšnja dneva in tudi na v preteklih dneh zgrešene pate. Barbara je odločno stopila na igrišče in za 18 lukenj potrebovala 74 udarcev (+1), kar je bil osmi rezultat dneva, na koncu pa je to zadostovalo za končnih T29. Berbara je denimo samo zadnji dan odigrala štiri birdie, več kot v prešnjih dveh dneh. Oba Carja sta po turnirju, kjer legendarna Annika Sorenstam z ekipo resnično lepo skrbi za igralke in se trudi pri promociji ženskega golfa, pritrdila, da se v Slovenijo vračata z dobrimi občutki in pripravljena za nove izzive.  

Zgodovina uvrstitev slovenskih golfistk

Leta 2012 je bila na prvem turnirju pod okriljem fundacije Annike Sorenstam odlična Katja Pogačar, ki je turnir zaključila na četrtem mestu, takrat je zmago slavila Švedinja Linnea Ström.

2015 je Ana Belac osvojila 10. mesto, zmagala je Španka Ana Pelaez

2016 sta nastopili dve Slovenki. Lara Ječnik je končala na 27. mestu, šele 12 letna Pia Babnik pa je bila 39. Pred šestimi leti je zmagovalka postala Švedinja Beatrice Wallin.

2018 je bila Inja Fric na 15. mestu, zmagovalka pa Italijanka Anna Zanusso.

Najboljšo slovensko uvrstitev drži Pia Babnik, ki je 2019, kot 15 letnica, končala na izvrstnem tretjem mestu. Pred njo sta bili le Danka Anne Normann in zmagovalka Lily Humphreys iz Anglije.


Jun 17, 2022