Evropska serija LET je blizu Londona, na igrišču Centurion, vsebinsko nadaljevala turnirsko zgodbo, ki je štela za posamično razvrstitev kot tudi za ekipe katerih kapetanke so bile višje rangirane golfistke. Kar 953 tisoč evrov je bilo skupno namenjenih za igralke, polovico od tega za vsako od razvrstitev.

Slovenska najstnica je bila ponovno v ospredju, a po nekaj zgrešenih patih na zadnjih devetih luknjah, ne povsem v vrhu. Pia Babnik ni najbolje začela turnirja, saj je uvodni dan prenočila na 35. mestu. Prvih 18 lukenj je končala z udarcem nad parom igrišča. Sledil je dan za katerega bi lahko rekli, da se je ena najboljših mladih golfistk na svetu dobesedno razjezila. Babnik je do 16. luknje v žepu že imela štiri birdije, na 17. je igrala par, z največjo mero znanja pa je 18. luknjo pospravila z eaglom. Druga runda je bila perfektna: 68 udarcev (-5), kar je bil drugi rezultat dneva in sledil je konkreten skok na lestvici. Pia Babnik je s 35. mesta skočila na osmo, ki si ga je delila z Nizozemko Anne Van Dam.

Pred zadnjim dnem so bile na vrhu Angležinje Davis, Law in Hall ter Švedinja Hedwall. Tudi prvih devet lukenj je bilo za Babnik vrhunskih, saj je bila Ljubljančanka že na -5, kar pa je bil rezultat za tik pod vrhom. V danem trenutku je Pia za vodilno zaostajala le za dva udarca. Da pa je golf večkrat nepredvidljiv kot obratno, pa se je pokazalo prav pri slovenskemu čarobnemu dekletu. Babnik je zadnji del turnirja odigrala zelo dobro, a so bili štirje bugiji enostavno preveč za uvrstitev na vrh turnirja Aramco Series. Slovenka je dan zaključila s +3 in malce poslabšala uvrstitev, ki se ji je nasmihala. Pia Babnik je v ostri konkurenci evropske serije LET angleški turnir končala z delitvijo 13. mesta, skupaj s Špankama Pelaez Trivino in Hernandez. Mlada Slovenka je pojasnila dogajanje zadnjega dne: »Žal mi ni šlo na zadnjih devetih luknjah, vendar je 13. mesto, po zgrešenem rezu pretekli teden, vseeno dober rezultat. Malo je tudi motil precejšen padec temperature za kar 14 stopinj. Ob močnem vetru in dežju je bilo kar hladno.«

Pia Babnik zadnji dan (Foto: Tristan Jones/LET)

Svoje misli je po turnirju strnil tudi trener in oče Aleš Babnik: »Ja, res je dobro kazalo, vendar je na zadnjih devetih luknjah pater odpovedal poslušnost. Obetavno je, da je bila Piina igra do konca turnirja dobra. Z dobrimi občutki gremo na major turnir KPMG PGA prvenstvo.«

 V boju za posamično zmago in največji kos denarne nagrade, pa je bila pogumnejša in tudi srečnejša 27 letna Bronte Law. Angležinja je sila podobno kot Pia drugi dan, zaključila zadnjega, saj je na 18. luknji v neposrednem obračunu z rojakinjo Georgio Hall, zadela skoraj 17 metrski pat in tako zmagala še tretjič v profesionalni karieri. Zmaga na Centurionu je bila druga v evropski seriji, namreč lani oktobra je zmagala v Dubaju, že leta 2019 pa je zmagala na turnirju LPGA Pure Silk v Virginiji. Angležinja je za zmago prejela 71.587 evrov, Pia pa 9.067.

V ekipnem delu turnirja, kjer se je pomerilo 36 različnih postav, ki so jih tvorile kapetanka, dve profesionalni golfistki in po en amaterski igralec oziroma igralka. Med kapetankami je bila tudi Pia Babnik, ob njej pa še Norvežanka Bing Paulsen in Britanka Gee ter Khalid Al Faisal iz Savdske Arabije. Rezultat ekipe Babnik je bil T17, kar pa lahko označimo za odličen dosežek, saj v večini primerov štejejo po trije rezultati na rundo, obe soigralki pa tokrat nista imeli svojih dni. Ne Bing Paulsen, ne Gee se nista uvrstili pod rezom, zato je večino dela za ekipo opravila prav Pia. Tekmovalke so za 17. mesto prejele, vsaka po dobrih 3500 evrov. V zmagovalni ekipi Južnoafričanke Nicole Garcia, ki si je zmago priborila v dodatni luknji proti ekipi Finke Ursule Wikstrom, pa so tri profesionalke (amaterji nagrad ne smejo dobiti) prejele vsaka po 33.407 evrov.

Rezultati: Aramco Series, London - posamično

Rezultati: Aramco Series, London - ekipno  

Bronte Law, zmagovalka turnirja (Foto: Tristan Jones/LET)

Zmagovalna ekipa: Nicole Garcia, Kelly Whalley, Madelene Stavnar in Mia Baker (Foto: Tristan Jones/LET)

 


Jun 19, 2022