Ne poznam jih veliko, ki bi ob iztekajočih šestdesetih, zmogli vse to, kar zmore Anton Štiherle -Toni iz Radovljice.

Njegova stara mama, Jerica Štiherle je v tridesetih letih 20. stoletja kupila restavracijo Kunstelj v Radovljici. Zgodba restavracije, z imenitnim vrtom in razgledi, se začenja 1861. Takrat Franc Kunstelj kupi Hudovernikovo kavarno in jo kasneje proda trgovcu Homanu, sam pa si da že leta 1873 sezidati veliko novo hišo. V njej uredi gostilno, ki jo po vojni krasi na pročelju freska Iveta Šubica. Lovca, oprtanega z uplenjenim gamsom.

Vse, kar se golfa tiče, se je začelo 1. septembra 1982 leta. Takrat me je Peter Tavčar iz Ljubljane vpisal v golf klub Bled. Začetnikom je pripadlo deset brezplačnih ur z učiteljem Rafaelom Jermanom -Rafkom. Za golf me je navdušil tudi naš gost iz Nemčije ( Helmut Shaller ), ki je dopuste preživljal na Bledu in z lovskim tovarišem Tinetom Mulejem, na lovu za gamsi,” pripoveduje Toni, ki je v golfski karieri hitro znižal hendikep. Njegov najnižji je bil 3. Zato ga ni bilo turnirja, da ne bi zmagoval. Spominjam se oznak na igrišču, postavljenih tam, kjer se je golf žogica najdlje ustavila na turnirjih in njegovega priimka zmagovitega udarca.

Dva mandata sem bil predsednik GK Bled. Klub je imel največje število članov. Takrat so bili golf tedni izredno dobro obiskani. Prvi so v posameznih dneh turnirjev odhajali že ob 6.30 na udarjališče prve luknje. Tudi sam sem bil vsa leta turnirski igralec, le da sem po odigranem turnirju šel delat domov v gostilno in se nato zvečer vrnil na razglasitev rezultatov.

Pri študiju ekonomije v osemdesetih letih sem se prvič srečal z računalništvom. Ravno v času ko sem začel igrati golf so se pojavili prvi osebni računalniki z operacijskimi sistemi CPM, DOS in kasneje Windows. Ker ni bilo na trgu nobenih uporabnih programov za pisanje naročil in računov za gostinstvo sem se tega lotil sam. Ravno v tem času so imeli na blejskem igrišču podobne težave. Programov za sestavljanje štartnih list in izpis rezultatov pri nas še ni bilo. Zato sem napisal program za sestavljanje štartnih list in izpis rezultatov, kar je olajšalo delo zaposlenim na golf igrišču. Prvi program je bil napisan v dBase III in je bil zelo preprost, kasneje sem ga izpopolnil in ga napisal v takrat najbolj priljubljenem DOS programu Cliper summer 87. Program je bil napisan za seštevno igro in stableford. Ko je prišel na blejsko igrišče Ladies chalange tour, so me prosili, če jim napišem program za spremljanje rezultatov po odigranih luknjah. Nato je sledil za mene največji turnir na blejskem igrišču European boys team championship. Med drugimi je igral takrat še rosno mladi Sergio Garcia in mislim da tudi Justin Rose. Mene so prosili, če bi napisal program za ta turnir. Zame je bil to velik izziv, ker sem vedel kakšne težave so imeli leto prej na prvenstvu v Avstriji. Zato sem prosil, naj mi nekdo razloži kako turnir poteka. Prišel je sam generalni sekretar evropske golf zveze Johan Storjohan in mi razložil potek in sistem turnirja. Igralo se je 4 dni. Prva dva dneva se je igrala seštevna igra. Od vsake reprezentance so šteli 4 najboljši rezultati. Po dveh dneh so bile reprezentance razvrščene po skupnem seštevku. Pri enakem rezultatu posameznih ekip so bili določeni pogoji katera ekipa je spredaj. Vsega pa se ne da predvideti s programom, zato je bilo potrebno narediti še možnost ročne postavitve razvrstitve ekipe na podlagi odločitve sodnikov. S seštevno igro in izračunom rezultatov ni bilo težav. Zapletlo pa se je pri sestavi ekip za match play.

Program, ki sem ga napisal ni nihče preizkusil pred tekmovanjem, če vse deluje, pa ni. Ravno sem delal v kuhinji ,ko so me poklicali, da ne morejo sestaviti štartne liste za golf zveze so se že pripravljali, da bodo ročno sestavili štartno listo, tako kot so jo morali preteklo leto na prvenstvu v Avstriji za kar so rabili polnih 6 ur. Napako sem (mojo seveda ) našel v nekaj minutah in jo popravil. Štartne liste pa še vedno ni bilo mogoče sestaviti, ker me je program opozoril, da ima ena ekipa napačno prijavljenega tekmovalca. Ker so igrali 2 x 18 lukenj v enem dnevu, je moral posamezni igralec imeti najmanj 5 ur časa med prvim in drugim štartom, ker po 18 odigranih luknjah morali igrati ob izenačenem rezultatu do končne zmage (pri Špancih in Angležih sta dva igralca igrala še dodatnih 5 lukenj ). Poklicali so trenerja ekipe, ki je napačno prijavil tekmovalca, da je spremenil vrstni red nastopajočih. Štartna lista je bila narejena in vsi prisotni sodniki evropske golf zveze so se oddahnili. Razvrstitev je bila zelo pomembna, ker je prvo uvrščena ekipa dobila najslabšo ekipo, druga predzadnjo in tako naprej osma je dobila deveto uvrščeno ekipo. Zadnja dva dneva so igrali foursumes match play dopoldan in popoldan match play dvojic.  Pri enakem rezultatu po 18 odigranih luknjah so morali igralci igrati naprej do končne zmage. Zmagovalna ekipa je šla v naslednji krog poraženci pa so izpadli iz tekmovanja. Tretji tekmovalni dan so na koncu ostale samo še štiri ekipe za polfinale in finale. Na koncu so zmagali Španci s Sergiom Garcio na čelu. Za mene osebno pomeni, uspešno izpeljano evropsko ekipno mladinsko prvenstvo na blejskem igrišču, več kot vsi osvojeni turnirji, ki sem jih igral v zadnjih 40 letih. ” dodaja zgodbi sogovornik.

Že prej je veliko smučal, ob srečanju z Abrahamom si je kupil opremo za potapljanje in se pridružil blejskemu Društvu za podvodne dejavnosti. Kmalu je potopom dodal še novo razsežnost, podvodno fotografijo in video zapise iz potapljanj. Za svet pod gladino jezer in morja je navdušil tudi oba vnuka. Letos je za njim že tisoči (!) potop, njegovi podvodni foto prijatelji so že leta morski psi in drugi živelj morij.

Seveda vsega tega ne bi mogel, če si ne bi redno, trikrat tedensko, nabral novih energij z jogo.

Vesel sem, da sem bil letos že štiridesetič na turnirjih golf tedna na Royal Bled golf igrišču. Prenovljeno in odlično vzdrževano igrišče je daljše od prejšnjega, turnirsko zahtevnejše in vsakič znova ugotavljam, da si soočen z golfsko realnostjo. Nič si ne domišljam, da bom med tistimi, ki udarijo najdlje, pred desetimi leti sem si poškodoval ramo. Posledice so zmanjšana hitrost udarca, a je vedno znova in znova golf igra, ki te zasvoji. V pozitivnem. Letno, z 250 igranji devetih lukenj na Jezerskem igrišču prehodim najmanj 1250 kilometrov. Takrat, ko igram sam, v dobrih dveh urah prehodim igrišče 18 lukenj, če igram v skupini treh igramo krog 9 lukenj Jezerskega igrišča uro in pol,” pristavi piko na i naš sogovornik.

Vodstvo Royal Bled mu je po četrtem turnirju letošnjega, že 50 golf tedna izročilo posebno priznanje. Uokvirjeno zastavico Royal Bled golf kluba s posvetilom in zahvalo.

Toni bo s tradicijo igranja golf tednov zagotovo nadaljeval.

P.S. Samo ne domišljajte si, da lahko igrate tako hitro kot on...

Tekst in slike: MIRKO KUNŠIČ


Sep 15, 2023