LOZANA, ŠVICA (torek, 25. junij 2024) – Z današnjo objavo končne olimpijske lestvice za ženske golfistke se je zaključilo dveletno kvalifikacijsko obdobje za tekmovanje v golfu za ženske na olimpijskih igrah v Parizu 2024.

Veseli smo, da se je uspelo kvalificirati tudi slovenki Ani Belac, ki bo tako prvič nastopila na IO v Parizu.

Ženska olimpijska golfska lestvica vključuje 60 kvalifikantk, ki predstavljajo 33 različnih držav. Združene države Amerike (Nelly Korda, Lilia Vu in Rose Zhang) in Republika Koreja (Jin Young Ko, Amy Yang in Hyo Joo Kim) sta edini državi z več kot dvema kvalifikantkama.

Kvalifikacijsko obdobje za ženske na olimpijskih igrah v Parizu 2024 se je začelo 24. junija 2022 in zaključilo po KPMG Women's PGA Championship 23. junija 2024. Najboljših 15 igralk na svetovni lestvici je bilo upravičenih do olimpijskih iger, z omejitvijo na štiri igralke iz določenega države. Poleg najboljših 15, so bile igralke upravičene na podlagi lestvice Rolex Women's World Golf Ranking, z največ dvema igralkama iz vsake države, ki še ni imela dveh ali več igralk med najboljšimi 15. Državi gostiteljici – Francija – je bilo zagotovljeno vsaj eno mesto, enako kot vsaki od petih celin, ki so vključene v olimpijske igre. V ekipo Francije za OI sta se kvalificirali dve tekmovalki, na podlagi uvrstitve med najboljših 60 na končni ženski olimpijski lestvici v golfu: Celine Boutier (št. 6 na olimpijski golfski lestvici) in Perrine Delacour (št. 30 na olimpijski golfski lestvici) .

Letošnje poletno tekmovanje je že peto, ko je golf predstavljen kot olimpijski šport in šele tretje od leta 1904. Petnajst žensk ima priložnost tekmovati na svojem tretjem zaporednem olimpijskem tekmovanju v golfu za ženske: Aditi Ashok iz Indije, Carlota Ciganda iz Španije, Brooke Henderson iz Kanade, Lydia Ko iz Nove Zelandije, Minjee Lee iz Avstralije, Xiyu Lin iz Kitajske, Gaby Lopez iz Mehike, Nanna Koerstz Madsen iz Danske, Leona Maguire iz Irske, Stephanie Meadow iz Irske, Azahara Munoz iz Španije, Alena Sharp iz Kanade , Klara Davidson Spilkova iz Češke, Mariajo Uribe iz Kolumbije in Albane Valenzuela iz Švice.

Po zaključku olimpijske golfske lestvice za ženske bo Mednarodna golfska zveza (IGF) nacionalnim olimpijskim komitejem poslala potrdilo o kvotah za moške in ženske. NOK bodo nato do 27. junija IGF-u potrdili uporabo dodeljenih kvotnih mest, IGF pa bo prerazporedil vsa neizkoriščena kvotna mesta pred rokom za prijavo na OI 2024 v Parizu 8. julija.

IGF bo v torek, 9. julija, objavil končni seznam udeležencev, tako za moška in ženska tekmovanja v golfu. Ženska olimpijska tekmovanja v golfu bodo potekala od 7. do 10. avgusta na Le Golf National.

Novico smo povzeli po objavi Mednarodne golf Federacije (IGF).


Jun 25, 2024