Po zmagi v seriji Symetra 2020 je bilo načrtovano, da boš takoj ob začetku sezone začela nastopati v elitni LPGA, a se dorečena obljuba s strani LPGA ni izpolnila. Namesto med elito si morala igrati zahtevne enodnevne kvalifikacije (Q Monday), od koder se po eni rundi uvrstita le dve igralki na glavni turnir, v nasprotnem primeru pa se celo vrniti na turnirje Symetra. Dosegla in celo presegla si vse cilje z leta 2020, a brez tvoje krivde, si morala skorajda z začetka. Kako težak je bil začetek sezone in kako ostati zbran v tej zmesi odločanja nekoga na katerega nimaš vpliva?

(Ana Belac): Na začetku sem bila seveda zelo razočarana, počutila sem se nemočno, saj sem naredila vse kar je bilo v moji moči, da bi si pridobila polno igralno pravico na LPGA Touru. Ostala 4 dekleta, ki so bila v isti situaciji kot jaz (omejen status), so se odločila, da se sš enkrat vrnejo na Symetra Tour, jaz pa sem predvidela, da je matematično možno obdržati status. Zato sem se odločila, da bom svoje moči, namesto v razočaranje, preusmerila v to, da si na vsak način pridobim igralno pravico za LPGA. Začetek je bil strašno naporen, predvsem z vidika načrtovanja. Kot profesionalka si vsa potovanja organiziram sama. Velikokrat sem imela rezervacije na obeh turnirjih, na LPGA in Symetri, ki sem jih morala zadnji trenutek odpovedati. Na primer: V nedeljo zvečer sem  se po končanem zadnjem krogu Symetre v Phoenixu (Arizona), vozila 6 ur v Carlsbad (Kalifornija), kjer sem v ponedeljek imela ponedeljkove kvalifikacije ob 8 zjutraj, brez da bi prej sploh videla igrišče. Čeprav sem igrala 3 pod parom, sem za en udarec zgrešila playoff za preostalo mesto na turnirju. Naslednje jutro sem se odpravila v dve uri oddaljeni Beaumont, kjer je potekal turnir Symetre. V taksni situaciji sem bila večkrat.

Ana na turnirju Pure Silk LPGA

Kdaj si prejela urejen status za igranje LPGA in kaj se je zgodilo, da je pravici zadoščeno?

Konec meseca maja 2021 sem končno dobila priložnost nastopiti na turnirju Pure Silk LPGA (Williamsburg, Virginia), ki je bil zadnji pred osvežitvijo nižjih prioritetnih kategorij. Po dveh dneh sem se znašla z Jessico Kordo v vodilni skupini, turnir pa sem zaključila na solidnem 16.mestu, kar mi je prineslo igralne pravice za naprej. To je bilo veliko olajšanje, saj sem prvič v sezoni lahko načrtovala potovanja v naprej in imela vizijo o tem, kako bo sezona potekala.

Ob pogledu na letošnje rezultate bi lahko rekli, da si sezono rešila s 4. mestom v kraju Colony v Dallasu. Na turnirju Volunteers of America Classic si vse štiri runde odigrala z 68 udarci, kar ti je prineslo precej denarnega sklada in prvi konkreten skok po lestvici, tako Rolex kot tudi CME. To je bil prvi turnir, ko si vstopila v vrh elitne LPGA. Prav na tem turnirju je zmagala Jin Young Ko, sicer druga igralka na svetu. Kako bi ocenila tvoje poletno igranje?                                                                

Turnir v Teksasu je bil definitivno moj ‘highlight« sezone. Po dveh slabših nastopih, sem v Teksas prišla brez velikih pričakovanj, kar se je izkazalo za pozitivno. Visoka uvrstitev mi je dala velik zagon za preostanek sezone in potrditev, da sem se odločila prav, da kljub omejenemu statusu igram na LPGA.

Sezono si zaključila z dvema turnirjema, ko nisi igrala pod rezom. Jasno je, da golf veliko lahko da in zna tudi precej vzeti, če nisi vztrajen in čvrst v psihološkem smislu. S čim si zadovoljna in s čim ne, če potegnemo črto pod premierno LPGA sezono? To je bilo prvo leto, leto novinke. 

Moja profesionalna pot se je začela z veliko negotovostjo. Razpeta sem bila med Symetro, Monday Q in možnostjo igranja na LPGA touru. Poleti sem bila 7 tednov zaporedoma na poti, brez premora in nisem imela časa za počitek. Ce vprašaš veteranke na LPGA, bo vsaka omenila pomembnost načrtovanja tekem tako, da bo vmes dovolj časa tudi za regeneracijo in treninge. Glede na to, da je to moja prva sezona in nisem želela izpustiti nobene tekme, pa moram priznati, da so ta moja prizadevanja privedla do utrujenosti in spoznanja, da je načrtovanje tekem resnično zelo pomembno.  Vesela sem, da mi je kljub vsemu uspelo v drugi polovici leta odigrati vse turnirje, tako da vem kaj lahko pričakujem v letošnjem letu.

Za leto 2022 imaš urejen status na LPGA. Kaj natančno to pomeni in kakšna je, če sploh, razlika v statusu 2022 in s tem kar si imela v drugi polovici leta 2021?                                                                            

Za leto 2022 imam poln status, ki je primerljiv s statusom ki sem ga imela na koncu leta 2021.

Kaj ima Nelly Korda, da je trenutno št. 1 na svetu?                                                                                       

Že sama statistika Nelly Korda nam pove,  da je odlična v večini segmentov igre. K njenemu uspehu pa gotovo pripomorejo dolgoletne izkušnje igranja na  Symetra Tour in LPGA.

Kako gledaš na izrazit vzpon 17-letne Pie Babnik?                                                                                           

Pia je talentirana mlada igralka. Njeni dosežki bodo zagotovo dodatno prispevali k prepoznavnosti tega lepega športa v Sloveniji. Želim ji še veliko uspehov.

Za konec bo kar prav, da poveš, kdo ti stoji ob strani (trenerji, starši…), na koga se obračaš, ko ti ne gre, komu najbolj zaupaš, kdo ti pomaga (sponzorji, prijatelji…).                                                       

Zahvaljujem se moji trenerski ekipi in sponzorjem, brez katerih sezona ne bi bila možna. Ob tej priliki bi se še posebno rada zahvalila mojim sponzorjem iz Slovenije, podjetjema IMP Pumps in Kobilarni Lipica.

Foto: José Maria Sáiz Vasconcelos


Jan 18, 2022