»Tega nisem imela v načrtih,« je takoj po končanem zadnjem turnirju v Davidsonu dejala Ana Belac, ki je krstno sezono v profesionalni seriji Symetra (pot do LPGA) končala sanjsko.

V skrajšani študentski sezoni se je odpravila na pot profesionalke in na devetih letošnjih turnirjih (nagradni skladi od 125.000 do 200.000 ameriških dolarjev) vsakokrat uvodna kroga igrala pod rezom. Na predzadnjem v Pinehurstu je poskrbela za prvo profesionalno zmago in ob koncu sezone izkoristila priložnost ter tekmovalno leto končala na prvem mestu. »Super je. Občutki so izjemni. Moji cilji so bili, da poskušam najti pot do najboljših pet in da si zagotovim karto za elitno LPGA. Ko sem zmagala na predzadnjem turnirju, sem videla, da imam možnost za preboj na prvo mesto. Zakaj pa ne bi tega izkoristila? Sem kar malce šokirana, da mi je vse to uspelo,« je ob zaključku dejala diplomantka univerze Duke.   

Zadnji turnir v Davidsonu je ponudil nekaj možnosti igralkam, ki niso bile med peterico najboljših in izjemno jo je izkoristila Švedinja Frida Kinhult, ki je zmagala prvič in si tako priborila karto za LPGA prihodnje leto. Ana Belac je igrala nekoliko manj tvegano in bila na koncu 26., a vseeno prehitela prav vse tekmovalke, ki so bile pred zadnjim turnirjem med peterico na lestvici »Volvik to the Race«. Ker so bile ostale še slabše, Španka Cano pa ni nastopila, je Ana z drugega mesta skočila na prvo in tako postala "Golfistka leta serije Symetra", kar je še ena vrhunska zgodba v zgodovini slovenskega golfa. Ana Belac je z odličnim golfskim znanjem in čvrsto psihično stabilnostjo izgradila izjemno sezono, ki je plod popolne predanosti, ne samo golfu, pač pa tudi življenjskim navadam. 

Ko je Ana začela letošnjo sezono v Battle Creek-u v zvezni državi Michigan je dejala: »V začetnem obdobju moram pridobiti čem več izkušenj. Če želim igrati v LPGA, se zavedam, da se na ta nivo ne moreš prebiti s kakršnimi koli tehničnimi pomanjkljivosti. Ker pa je golf igra z nešteto segmenti, jih je vedno treba nadgrajevati.« Ana je sezono začela z 28. mestom. Že v na naslednjih dveh je bila 11. in deveta. Ko je v Longwoodu na Floridi postavila nov mejnik s petim mestom, je bilo le še vprašanje časa, kdaj se bo zavihtela na vrh. 31. oktober bo z zlatimi črkami zapisan v njeni beležki in v zgodovini slovenskega golfa. Samo Ana Belac je prva Slovenka z zmago na profesionalnem turnirju in hkrati prva s karto za nastope v elitni seriji LPGA. Po oktobrski zmagi na praktično domačem igrišču v Pinehurstu je slovenska šampionka dejala: »Ne mislim se zadovoljiti le z uvrstitvijo na Ladies Professional Tour. Tam hočem zmagovati in postati številka 1 svetovnega golfa.«

​Kar nekaj turnirjev elitne serije LPGA poteka tudi na igriščih, kjer poteka tudi serija Symetra, predvsem pa je velikanska razlika v denarnih nagradah, saj je v povprečju nagradni sklad v LPGA približno dva milijona dolarjev. Če dodamo primerjavo: Ko je Ana Belac zmagala v Pinehurstu, je prejela nagrado 30.000 dolarjev, enako prejme golfistka za mesta od 40 – 45 na turnirju LPGA. Izjema je velikih pet »major turnirji«, kjer pa je nagradni sklad lahko tudi več kot 5 milijonov.

 

Lestvica Symetra 2020 "Road to LPGA":
(vseh pet igralk bo prihodnje leto igralo v LPGA – Ladies Professional Golf Association)

1 ANA BELAC (SLO)   49.081 $
2 FATIMA F. CANO (ŠPA)   48.069 $
3 KIM KAUFMAN (ZDA)   44.459 $
4 FRIDA KINHULT (ŠVE)   42.057 $
5 JANIE JACKSON (ZDA)   41.723 $


Nov 08, 2020