DNEVA SLOVENSKEGA GOLFA – ODPRTA VRATA ZA VSE

»Pejt v naravo. Igraj golf.«

Golf je enakopraven član olimpijske družine postal na igrah v Riu 2016, na letošnjih v Tokiu pa je Pia Babnik postala prva Slovenka z nastopom na največjem tekmovanju na svetu. Na petih celinah se z golfom ukvarja približno 70 milijonov ljudi, skoraj pol milijarde pa je golfskih navdušencev širom zemeljske oble. Te številke golf uvrščajo med deset najbolj popularnih športov na svetu. V Sloveniji je bolj ali manj aktivnih golfistk in golfistov nekje med osem in deset tisoč, bi pa znala ta številka biti še nekaj večja, če bi ljudje golf spoznali pobliže ter hkrati ugotovili nekaj preprostih in zelo ključnih podrobnosti.

Golf je eden od redkih športov, ki praktično nima negativnih posledic, še posebej pa je vreden podatek, da je to šport s katerim se lahko vsakdo ukvarja od ranega otroštva pa vse do poznih let življenja. Naslednji rek ni iz trte izvit: Igranje golfa v mladosti prinaša sopotnika v starosti. Igranje golfa v starosti pa pomeni ohranjanje mladosti. 

Slovenska golfska igrišča, golf klubi in Golf zveza Slovenije organizirata dva Dneva slovenskega golfa, 5. in 12. septembra (dva nedeljska dneva) na katerega so vabljeni začetniki oziroma novi golfisti, ki bodo na vadiščih imeli predstavitev športa z nekaj osnovnimi in pomembnimi informacijami (drža, udarci, palice, pravila, izrazi..), nato pa se bodo v paru z aktivnim golfistom udeležili družabnega turnirja na devetih luknjah, kjer bodo ne golfisti lahko aktivno sodelovali v skupni seštevni igri, pri čemer bodo slednji zaključevali luknje s patanjem na zelenicah.

Prijave za udeležbo na Dnevih slovenskega golfa najdete na uradni spletni strani GZS: WWW.GOLFPORTAL.SI

To nedeljo, 5. septembra bodo odprla vrata za vsakogar naslednja igrišča: Royal Bled Golf (Jezersko igrišče), Golf Grad Mokrice, Radenci, Arboretum, Golf Grad Otočec in Cubo Golf Ljubljana.

Aljoša Berc, manager golf igrišča Royal Bled: »Dan slovenskega golfa pozdravljamo in si pravzaprav želimo še več takšnih ali podobnih projektov. Povezovanje med igrišču je dobrodošlo, kot tudi vez, ki nastane do novih golfistov. Takšne zgodbe pomagajo pri osveščanju širše populacije, ki morda niti ne ve, da je golf možno igrati povsod po Sloveniji. Verjamem, da bodo to nedeljo aktivni golfisti povabili in povezali ne golfiste. Menim, da mora javnost spoznati, da golf omogoča vse kar šport ponuja, saj je prav golf šport za vse življenje. Še bolj se moramo povezati pri ozaveščanju za zdrav način življenja in omogočiti ljudem, da najdejo pot do golfa. Golfska sezona traja devet mesecev in škoda, ker tega ne izkoriščamo dovolj. Golf kot primarni šport ali kot dopolnitev katere druge športne discipline. Podpiramo vse aktivnosti Golf zveze Slovenije. Na splošno se vidi, da je narejen velik napredek pri višjem oz. boljšem razumevanju pravil golfa in tudi o samem udejstvovanju naših športnikov, o katerih se precej več sliši in govori kot v preteklosti.

Želimo se večjega števila aktivnih igralcev. Želimo biti družbeno odgovorni in podpiramo vsakršno aktivnost. Klubi so naravnani za spodbujanje igranja in razvoj tekmovalnega športa, so pa primeru, kjer so namenjeni sami sebi. To je njihova pravica, ampak za razvoj športa in družbenega širjenja pa ni najbolje.

Prihajajočo nedeljo, 5. septembra bodo aktivni golfisti in novi golfisti igrali turnir na Jezerskem igrišču resorta Royal Bled. Upam, da bodo aktivni igralci predali čim več informacij tistim, ki golfa še ne igrajo. Kdor si bo vzel čas bo v nedeljo doživel lepo izkušnjo in še lepši dan. Vsekakor je Dan slovenskega golfa zelo ustrezen način, da novi golfisti spoznajo golf.«

Blaž de Costa, predsednik golf kluba Grad Mokrice: »Dan slovenskega golfa je super projekt, kajti z njim omogočimo, da se novi golfisti neformalno srečajo z golfom, na igrišču in vadišču pa jim pokažemo nekaj osnov golfa, kasneje pa jih še malce pogostimo.

Golfsko igrišče Grad Mokrice je v grajskem kompleksu, v angleškem parku, ki ima tisočletno zgodovino. Tu je narava res lepa, saj so vsa drevesa pod spomeniškim varstvom. Vsako drevo imajo svojo dolgoletno zgodovino. Še posebej čudovite so sekvoje. Samo igrišče je precej razgibano in morda malce težje. Če prve golfske korake narediš v Mokricah, je kasneje na večini ostalih igrišč malce lažje. Trudimo se, da je igrišče lepo urejeno in menim, da smo tu naredili dobro delo. Gostje, ki pridejo k nam, lahko tu tudi prenočijo, saj imamo na razpolago nekaj golfskih apartmajev. Igrišče golf Grad Mokrice je v pravljičnem okolju.«

Silvo Puklavec, golf igrišče Radenci: »Golf igrišče Radenci je zelo prijazno za začetnike, kot tudi za treninge boljših igralcev. Nahaja se v mirnem in zelo prijetnem okolju. Moram priznati, da smo na igrišču malce dvignili stopnjo težavnosti. Še vedno je prijazno, tudi za začetnike, a smo pustili malce višjo travo ob strani na ledini. Izzivi pomagajo pri napredku. Moram reči, da se je golf močno približal ljudem, praktično vsakomur. Seveda je prednost golfa tudi v tem, da za igranje ali treniranje ne potrebuješ nikogar, kot v večini športov. Jasno, da je golf individualen šport, ampak je še bolj pomembno druženje. V osnovi je golf sožitje družbe in narave. Rekel bi, da golfisti predlagajo način druženja, igrišče pa jim prisluhne.

Dobrodošli 5. septembra v prijetnem okolju in prijaznih ljudi V Prlekiji.«

Marko Štirn, direktor igrišča Arboretum: »Mi podpiramo takšne projekte in tudi sami spodbujamo naše golfiste, da aktivno sodelujejo pri dogodku, kot tudi pri širjenju vseh potrebnih informacij. Zelo vitalen del so naši učitelji golfa, ki so zelo pomembni pri ozaveščanju in posredovanju golfskih informacij. Trudimo se na področju marketinga, pa z našo golfsko akademijo, in vse to nam prinaša dobre rezultate, kot tudi številne golfiste. Precejšnje število team buildingov je pri nas in vsem posredujemo informacije za tečaje golfa (99€). Tudi s tega naslova smo pridobili nekaj igralcev.

Dan slovenskega golfa je izjemen model, ki v svetu prinaša zelo dobre rezultate. Sam sem bil pobudnik tega t.i. švedskega modela, kjer na družabnem turnirju igrata golfist in ne golfist. Aktiven igralec pomaga ne golfistu vstopiti v svet golfa in začetniku nudi vso pomoč pri spoznavanju športa. Lani smo imeli zelo dober obisk in tudi letos bomo poslali sporočilo na veliko število elektronskih naslovov. Vpeti so tudi naši učitelji, kot tudi člani golf kluba Arboretum. Naše igrišče je doživelo kar nekaj sprememb in to močno vpliva na pozitivno izkušnjo in vzdušje na igrišče. Igrišče je prijetno, žogice se ne izgubljajo, pretočnost je večja, zelenice pa vabijo vsakogar. Čutim, da ljudje res radi igrajo v Arboretumu.«

Matej  Brezinščak, vodja športne dejavnosti v Termah Krka: »Golf je šport za vse generacije, za vsa življenjska obdobja. Čim širši javnosti želimo sporočiti in dokazati, da je golf šport, ki je lahko dostopen vsem - in to praktično vse leto. Dan slovenskega golfa tako močno podpiramo in si želimo ob tej priložnosti vsem zainteresiranim predstaviti ta olimpijski šport na svoj način – najprej igrišče samo, nato udarce in pravila; »novince« želimo popeljati čez družabni turnir in jim predstaviti, kako igra golfa sploh poteka. Poleg tega pa je v golfu sila pomembno druženje in spoznavanje novih prijateljev, kar je prijetno in tudi koristno.

 Na igrišču Golf Grad Otočec je vsako igralno polje doživetje zase - vsako s čudovitim razgledom, vpeto v dolenjsko naravo, gričevje in gozd. Pri nas gostje najdejo navdihujoče okolje, spokoj, prijetno vzdušje. Prav poseben je Grad Otočec, ki je v neposredni bližini igrišča, pa grad Struga z zanimivimi popotovanji v zgodovino, trendovski hotel Šport s termalnim bazenom, pustolovski park in tudi atraktiven Grajski vrt. Vse našteto daje ponudbi Otočca pomembno dodano vrednost. Dobrodošla ob samem igrišču pa je tudi Devetnajstica, naša podeželska hiša z izbrano dolenjsko kulinarično ponudbo.

Golf je igra, je druženje in je del življenja. Kdaj ste nazadnje poskusili nekaj popolnoma novega? Naj bo to v nedeljo, 5. septembra, na igrišču Golf Grad Otočec. Dobrodošli!«

Sandi Kovačevič, vodja igrišča Golf Cubo Ljubljana: »Dnevi slovenskega golfa morajo postati stalnica. Menim, da bi prav vsi, ki delamo v golfu oziroma na igriščih, morali biti ambasadorji tovrstnih projektov. Takšne zgodbe morajo biti redne, kajti le tako bomo lahko povečali število igralk in igralcev. Na igrišču Cubo Golf Ljubljana močno podpiramo Dneve slovenskega golfa in rekel bi, da moramo stopiti skupaj in stisniti vse iz sebe. V golfu manjka generacija nekje od 35 do 55 leta. Rad bi, da ljudje vedo, da je golf izjemna igra, družabna in prilagojena vsem generacijam. Ko pridobimo še večje število golfistov, bomo imeli tudi več mladih in posledično še kakšnega olimpijca ali olimpijko več. Golf je kot šport zelo pomemben za zdravje, izjemen je zaradi druženja, pa tudi poslovno prinaša rezultate.

Na igrišču Cubo Golf Ljubljana je največja znamenitost grad Smlednik, ki je tudi v našem logotipu. Verjetno imamo prednost, ker smo v neposredni bližini Ljubljane, pa tudi veliko parkirišče omogoča dostop večjemu številu ljudi. Mi smo turistično podjetje in se na golfskem področju zelo trudimo. Predstavljamo Slovenijo kot golfsko destinacijo in jasno je, da uspešna turistična strategija prinaša velik plus tudi golfu.

Za nedeljo, 5. septembra upam, da bo prišlo veliko število novih golfistov, ki bodo na pravi način spoznali in doživeli golf, kot igro in kot tekmovanje. Vsakemu, ki bo golf všeč, bomo podarili brezplačen tečaj, za šest mesecev pa bomo posodili tudi palice. Za vse goste, ne golfiste, pa bomo ob koncu dneva organizirali tekmovanje v patanju in dirko z golf avtomobilčki. Verjemite, dan bo zabaven in lep.

 Golf Cubo Ljubljana   

 

  Golf Arboretum

 Golf Royal Bled - Jezersko igrišče

 

 Golf Grad Mokrice

 

Golf Radenci

 Golf Grad Otočec


Sep 01, 2021