1, 1000+, 15, 5, 3

1, 1000+, 15, 5, 3

Sodite morda v malce starejšo generacijo?

Če ste odgovorili pritrdilno, potem se verjetno spominjate legendarnega kviza Kviskoteka in znotraj le tega igre “asociacije”. Tekmovalci so morali v tej igri na podlagi navidezno naključno navedenih podatkov razkriti končno geslo oziroma zastavljeno uganko. 

Naslov novice, ki jo pravkar prebirate je podobna uganka. Lahko uganete, kaj se skriva za temi številkami v naslovu? Če vsaj malce spremljate tekmovalni golf, potem odgovor ne bo preveč težak. Niz se torej začne s številko 1, sledi ji številka 1000+ ter števila 15, 5 in 3?

Prepričani smo, da ste že uganili, kaj se skriva za tem na prvi pogled povsem naključnim matematičnim nizom. Tako je! Za tem nenavadnim zaporedjem se skriva ime enega izmed najboljših, ne le golfistov, temveč športnikov vseh časov. Ime človeka, ki je spisal zgodbo, ki bo prej ali slej pristala na filmskem platnu, saj takšnega scenarija, kot ga je spisal junak, ki smo ga opisali s številkami iz naslova,  ne bi mogli sestaviti niti najboljši mojstri napetih kriminalk. Vrsto let je bil številka 1 svetovnega golfa. Že kot čudežni deček je nizal rekord za rekordom in lastnoročno poskrbel za medijski preporod športa, ki pred njegovim prihodom nikoli ni pritegnil najširših množic. Po letih planetarne slave je sledil popoln padec, ki se je začel z razkritimi skoki čez plot, končal pa s številnimi poškodbami, zlorabami močnih protibolečinskih zdravil, s številnimi operacijami in zdrsom izven najboljše tisočerice najboljših golfistov sveta. 

Zdelo se je, da je Tiger Woods še eden v nizu padlih zvezdnikov, ki so življenje zajemali s preveliko žlico. Čeprav tega ni verjel praktično nihče, je od večine nekdanjih privržencev zasmehovani padli šampion verjel v vrnitev. Najprej je v red spravil svoje zdravje, nato pa počasi in mukoma tudi formo na zelenicah. Rezultatska krivulja se je spet obrnila navzgor. Vrhunec je njegova “filmska športna zgodba dosegla na letošnjem Mastersu, kjer je Tiger osvojil svoj 15. major in še petič v življenju oblekel najznamenitejši zeleni suknjič na svetu. Pri tem je od njegovega zadnjega zmagoslavja na najbolj prestižnem turnirju minilo kar 14 let! Zdaj ga od prvega na večni lestvici po številu zmag na največjih turnirjih v svetu golfa, Jacka Nicklausa,  ločijo le še tri zmage!

Še pred nekaj meseci bi večina ljubiteljev golfa napovedala, da Tiger v lovu na ta rekord nima nobenih možnosti več. Danes, po izjemnem zmagoslavju v Augusti, je večina nekdanjih skeptikov prepričanih, da je ta podvig verjetno zgolj le vprašanje formalnosti...


Apr 15, 2019